Geçtiğimiz günlerde, genç bir arkadaşımız yanıma yaklaştı ve bana şunu sorudu; “Ben polis olmak istiyorum. Nasıl polis olurum? Polis memuru olmak için ne yapmam gerekiyor?” Detaylıca kendisine konuyu anlattım. Bu konuda detaylı bir rehber hazırlamanın, birçok arkadaşa yardımcı olacağını düşündüm. Evet, Polis Noktası’nda bu konuda birçok makale var fakat derli toplu, geniş ve kapsayıcı bir polis olma rehberi yazısı yine de fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Geçtiğimiz günlerde, genç bir arkadaşımız yanıma yaklaştı ve bana şunu sorudu; “Ben polis olmak istiyorum. Nasıl polis olurum? Polis memuru olmak için ne yapmam gerekiyor?Detaylıca kendisine konuyu anlattım. Bu konuda detaylı bir rehber hazırlamanın, birçok arkadaşa yardımcı olacağını düşündüm. Evet, Polis Noktası’nda bu konuda birçok makale var fakat derli toplu, geniş ve kapsayıcı bir polis olma rehberi yazısı yine de fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum.

Ülkemizde polis memuru olmak için, Polis Akademisi bünyesindeki okullarda eğitim görmek gerekmektedir. Bu okullar;
  • POMEM (Polis Mesleki Eğitim Merkezi)
  • PMYO (Polis Meslek Yüksek Okulu)
  • PAEM (Polis Amirleri Eğitim Merkezi)
Her okulun belli bir öğrenci kitlesi, alım şartı ve başvuru yöntemi bulunmaktadır.

İlkokul mezunuyum. Ortaokul mezunuyum. Polis olabilir miyim?
Polis olmak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Polis adayları açıktan ya da örgün olarak lise eğitimini tamamlamak zorundadır.

Lise mezunuyum. Polis olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
Lise mezunları, YGS puanı ile, PMYO alımlarına başvurabiliyorlar. Bu ilanlar genelde her sene nisan-mayıs aylarında yayınlanır. O seneki YGS’den belirli bir puanı alarak PMYO giriş sınavlarına katılarak polis memuru olabilirsiniz.

Önlisans mezunuyum. Polis olabilir miyim?
Evet. YGS puanı ile PMYO başvurusunda bulunabilirsiniz. PMYO alımları her sene tek sefer yapılmaktadır. Bu takip etmeniz gerekmektedir.

Üniversite okuyorum. Nasıl polislik yapabilirim?
Üniversite okurken PMYO sınavlarına başvurabilirsiniz. YGS ile PMYO alımlarına başvurmalısınız.

Üniversite mezunuyum. Lisans eğitimi aldım. Polis olmak istiyorum. Ne yapacağım?
Üniversite mezunları POMEM ve PAEM alımlarına başvurabiliyorlar. KPSS puan şartı bulunmaktadır. KPSS P3 puanı ile, POMEM ve PAEM başvurusunda bulunabilirsiniz.

POMEM, PAEM nedir? Ne farkları var?
POMEM, düz polis memuru yetiştirir. PAEM ise polis amirleri eğitim merkezi olarak komiser yardımcısı yetiştirir.

Şu üniversite mezunuyum, felan bölümden mezun oldum…. Polislikte bunların bana avantajı ya da dezavantajı var mı?
Polislik alımlarında, okuduğunuz üniversitenin, okul türünün ya da bölümün herhangi bir etkisi yoktur.

Polis olmak en büyük hayalim. Yaşım önemli mi? Kaç yaşında polis olabilirim?
Polis olmak isteyen adaylara yönelik özel şartlar vardır. Her okulda bu durum farklılık göstermektedir.
PMYO Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın ekim ayının ilk günü itibarıyla 18 yaşını tamamlamış ve sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibarıyla 26 yaşından gün almamış olmak.
POMEM Yaş Şartı: Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
PAEM Yaş Şartı:  Sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için 30 yaşından gün almamış olmak.
Yaş ile ilgili durumunuzu öğrenmek, hangi yaşta hangi yıl başvuru yapıp yapamayacağınızı sorgulamak için yaş hesaplama motorlarımızı kullanabilirsiniz. Sitemizde arama yaparak bu motorlara ulaşabilirsiniz.

Lise mezunuyum. Ön lisans mezunuyum. Lisans mezunuyum. Sınavsız polis olabilir miyim?
İstisna alımlar dışında, polis olmak için YGS ve KPSS puan şartı aranmaktadır. YGS’de genellikle 260-270 bandı, KPSS’de 60-70 puan bandı taban olarak aranmaktadır.

Kilom biraz fazla. Boyum kısa. Yine de polis olmak istiyorum. Polis olabilir miyim?
Polis olmak için boy şartı vardır. İstisna ilanlar dışında, polis adaylarından istenen en az boy şartı bayanlar için 162 cm. erkekler için 167 cm’dir. 162 ve 167 cm dahildir.
Polis olmak isteyen adayların boy-kilo oranları orantılı olmak zorundadır.  Polislik boy-kilo oranı 18-27 arasında olması gerekmektedir. 

Ben amir olmak istiyorum. Ne yapmalıyım?
PAEM okuyarak ilk polislik kariyer basamağından başlayabilirsiniz. Normal polis memurları da PAEM okuyabilirler. Bunun için hizmet içi alımlar yapılmaktadır.

Trafik polisi olmak en büyük hayalim. Nasıl trafik polisi olabilirim?
Polis olduktan sonra, hizmet içindeki farklı alanlarda hizmet verebilirsiniz. Her birinin özel bir eğitim süreci olabiliyor. Sivil polis, asayiş, turizm polisi, PÖH vb..

Polis Özel Harekat(PÖH) olmak istiyorum. Nasıl olurum?
PÖH alımları her sene yapılmaktadır. POMEM bünyesinde alım olmaktadır. Bu ilanlara başvurabilirsiniz. Ya da polislik okurken-mesleği yaparken başvuru ile PÖH olabilirsiniz.
POLİSNOKTASI.COM


Yorum yazın:

0 yorum:

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();