Mecburi rotasyon fikrinin ana kaynağı; MEB'in Antalya'da düzenlediği Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı. Bu çalıştay da; Türkiye 6 hizmet bölgesine ayrılmış ve eğitimcilerin eğitim bölgesinden birinde en fazla 8 yıl çalışabileceği kararı alınmıştı.
Çalıştay da alınan kararlara göre; bulunduğu ilde zorunlu yer değiştirme tarihi itibarıyla en az iki yıllık çalışma süresini tamamlayanlardan;
A- Hizmet bölgelerindeki zorunlu çalışma sürelerini tamamlayanlar, isteğe bağlı yer değişikliği kapsamında 20 il tercihinde bulunabileceklerdi.
B- Bölge hizmetini tamamlamamış olanlar, bulundukları hizmet bölgesi ile sınırlı olmak kaydıyla beş il tercih edebileceklerdi.
Bakanlık; oluşabilecek kamuoyu baskısı ve 4+ 4 +4 sisteminin henüz tam olarak düzenlenmemesi nedeniyle şu an geri adım atmış durumda ve eğitimcilere il dışı mecburi rotasyondan vazgeçmiş durumda. Bunun yerine kademeli geçiş benimsenmiş durumda.
Önce aynı ilde 8 veya 10 yıllık eğitimcilere ve personele aynı ilde rotasyon uygulayacaklar daha sonrada kademeli olarak aynı ilde 15 yıl kalanlar ve bölge hizmetini tamamlamamış olanlar, bulundukları hizmet bölgesi ile sınırlı olmak kaydıyla beş il tercih edebilecekler.
“Sözün özü; Bakanlık öğretmenlere mecburi rotasyonu öyle veya böyle uygulayacak. Şu an karar verilemeyen konu; 8 mi yoksa 10 yılı aynı okulda dolduranların mı mecburi rotasyona tabii olacağı ve atamalarda liyakat sınavının baz olarak alınıp alınmayacağı”
Bildiğiniz gibi Müdür Yardımcılarının yaklaşık % 65i sınav sonucu atandılar. Ancak; sınav sonucu atananların bir kısmı ile Bakanlığın görüşleri bağdaşmadı.
 Bakanlık bu oluşumu kırabilmek için şu an elindeki en büyük kozu kullanacak ve dönüşüme uğrayan okulların Müdür Yardımcılarını ya liyakat sınavı” sonucunda “mülakatla atayacak” ya da eskiden olduğu gibi “Okul Müdürünün tavsiyesi Milli Eğitim Müdürünün onayı ve Valilik Makamı’nın tensipleriyle” Okul Müdür Yardımcısı olarak atayacak.
Gelelim Okul Müdürlerine; bildiğiniz gibi Okul Müdürlerine rotasyon uygulandı ancak Bakanlık bu rotasyondan istediği sonucu elde edemedi. Sadece Okul Müdürleri yer değiştirdi. Bakanlık şimdi bu engeli aşabilmek için onlara da aynı Müfettişlere-Eğitim Denetçilerine uygulanan yöntemi getiriyor.
Önemli not;
1 - Bakanlık 2,3ve 4.maddedeki değişiklikleri 3797 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilat kanununun değişmesiyle birlikte yürürlüğe giren 652 sayılı KHK kapsamında mevzuat değişiklikleri ile yapmayı planlıyor.
2 – Çalıştay da konuşuldu diye mecburi rotasyon mu gelir diyenleriniz olabilir. Unutmayın; 4+4+4 18.Eğitim Şurası’nda konuşulmuş ve çoğu kimse olmaz/imkansız demişti.
Şu an bu konunun birdenbire bu kadar tartışılmasının nedeni “ liselerinde bu mecburi rotasyona dâhil edilmesi”. Malumunuz liselerdeki özellikle meslek liselerinde ki okula bile gitmeden haftada 30 saat ekders alan değerli arkadaşlarımız 4+4+4 yayımlanınca bu iş bizimle ilgili değil demişlerdi. Ancak; mecburi rotasyon onları da ilgilendirince bir anda karar değiştirdiler...

Yorum yazın:

0 yorum:

1.YORUMLARA ADINIZI VE ŞEHRİNİZİ YAZINIZ. BU BİLGİLER YAZILMAZSA CEVAP VERİLMEYECEKTİR
2.SORULAR ONAYLANDIKTAN SONRA YAYINLANACAKTIR.
3.GMAİL HESABI OLANLAR YORUMU YAZDIKTAN SONRA ALTTAKİ BENİ BİLGİLENDİRİ TIKLARSANIZ SORULARA VERDİĞİMİZ CEVAPLAR MAİL ADRESİNİZE GELECEKTİR
4.KÜFÜR VE ŞİDDET İÇEREN YORUMLAR YAYINLANMAYACAKTIR

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();